Somontano

Bodegas Fábregas

De familie Fábregas stichtte de bodega in Barbastro in 1883. Vanaf de stichting in de 19e eeuw heeft de familie Fábregas zich toegelegd op het produceren van de betere wijnen van de Somontano.
Traditie wordt in ere gehouden, zoals bij de wijnen met de naam Mingua. Deze traditie is gebaseerd op de sterk in de Somontano en in heel Alto Aragón aanwezige overtuiging dat de wijnen beter bewaard kunnen worden als ze in vaten liggen opgeslagen tijdens afnemende maan in de winter, met als effect dat de wijnen tot rust komen en zuiver en stabiel worden.
De familie heeft mede aan de wieg gestaan van de D.O. Somontano in 1984.
In de afgelopen jaren hebben de installaties een grondige modernisering ondergaan.
Bodegas Fábregas bezit 52 ha. wijngaarden met de druivenrassen Merlot, Cabernet, Syrah, Garnacha Tinta, Garnacha Blanca, Chardonnay en Gewürztraminer.
De totale jaarproductie: 300.000 flessen

FA1- Fabregas – Mingua blanco 2021/22
35% Chardonnay en 65% Garnacha. Productie 30.000 flessen. Bleekgele hooikleur met zachte goudkleurige tonen. Intens en zuiver aroma met overvloedige verwijzingen naar peer, ananas en banaan. Vol, lekker en evenwichtig in de mond. Lange afdronk, rond en smaakvol.13% vol.

€ 5,95

FA2 Fabregas Gewürztraminer 2021/22

100% Gewürztraminer. Bleekgeel met gouden tonen, elegante neus van witte bloemen, rozen en fruit, complexe wijn, zijdeachtig, met de kenmerkende kruidige en krachtige geur en smaak.

€ 8,50

FA3 – Fabregas – Mingua tinto 2019/22
Garnacha, Syrah en Moristel. Een jonge elegante rode wijn met een intens robijnrode kleur met violetkleurige tonen. Helder en schitterend. Prima harmonie tussen de sterke aroma’s van de druivensoorten, kruidig en romig. Intens, smaakvol en rond in de mond. Lange afdronk. 14,6% vol.

€ 5,95

FA4 – Fabregas – Mingua crianza 2019
Merlot en Cabernet Sauvignon. Zeer goede concentratie van kleur en geur. 6 maanden houtrijping in eiken vaten. Rode kersenkleur met granaatkleurige randjes. Goede harmonie tussen aroma’s van rijp fruit . Intens en rond in de mond, smaakvol en evenwichtig. Lange afdronk waarin de hout- en fruitaroma’s terugkeren. 14% vol.

€ 7,25

FA5 – Fabregas – Syrah Puro Crianza 2019/20

100% Syrah. Kersenrood. Harmonie tussen bosbessen, bramen, cacao en hout. Vol van smaak, lange afdronk. Goed opgenomen tannines.

€ 9,95

FA6 – Fabregas – Moristel 2021

Kersenrood met granaatrand. Intense neus met wilde kruiden, tijm rozemarijn en rood fruit met geroosterd eikenhout. In de mond levendig, complex en goed gestructureerde tannines. Rijping gebeurt in grote houten vaten, waardoor de rijping zich langzamer voltrekt.

14,4 % vol.

€ 11,25 

Het Moristel Project

wat Bodegas Fabregas er zelf over vertelt

De gouden tijden

De Moristel was eeuwenlang de inheemse referentiedruif in de Somontano. Het was een van de meest voorkomende in het gebied en het meest gewaardeerd door wijnbouwers omdat het een variëteit is die zeer goed is aangepast aan onze natuurlijke omstandigheden aan de voet van de Pyreneeën: arme grond, droogte en late rijping. Momenteel vertegenwoordigt het minder dan 2% van het gebied van de Somontano-wijngaard.

De ontdekking die alles veranderde en de terugkeer van de Moristel-druif

Bij Bodegas Fábregas had de wijnmaker Gonzalo Alcalde Fábregas een droom sinds hij zijn carrière bij de wijnmakerij begon: de oude wijnen recupereren die vorige generaties al met Moristel-druiven hadden gemaakt. Na hard werken aan het zoeken naar en selecteren van wijngaarden, vond hij eindelijk in de vintage 2016 de wijngaard die hij zocht: oude wijnstokken van meer dan 50 jaar oud geplant op arme grond. Daarom markeerde de vintage 2016 de terugkeer van de Moristel-druif naar Bodegas Fábregas 32 jaar na de laatste uitwerking, die op dat moment op de markt werd gebracht onder de naam “Tinto Morastel”. 
Vandaag door deze Moristel-wijngaard lopen is een echt voorrecht, zoals een tijdmachine die ons naar de Somontano van meer dan 60 jaar geleden brengt. Onze oude Moristel-wijngaarden zijn goed geworteld in de grond om de kenmerken van de bodem volledig tot uitdrukking te brengen en zo zijn de druiven geïmpregneerd met alle aroma’s van de omliggende bergen.

Het drinken van Fábregas Moristel is een smaakreis door de Somontano-berg, waar we wilde toetsen van tijm, rozemarijn, kamille of kweepeer kunnen vinden. Het zijn veelzijdige wijnen en worden in de gastronomie gewaardeerd omdat ze licht en zeer fris zijn. Geschikt voor zowel traditionele keukencombinaties (chiretas, konijnenstoofschotels, lamsvlees, peulvruchten)
als haute cuisine, waar het wordt getransformeerd om het palet van aroma’s en smaken te versterken.

Toekomstperspectieven

Bij Bodegas Fábregas ontwikkelen we een veldproject rond de Moristel, waarbij we overeenkomsten sluiten met heldhaftige wijnbouwers die erin zijn geslaagd deze variëteit te behouden door nieuwe plantages aan te leggen met een zorgvuldige selectie van plantmateriaal. Wij geloven in de Moristel als de koningin van Somontano, omdat hij perfect is aangepast aan onze omstandigheden en ons uniek maakt in de wereld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven